Broeders van Liefde – DR Congo en Rwanda

Broeders van Liefde – DR Congo

Onze samenwerking met de Broeders van Liefde in het neuropsychiatrische centrum Dr Joseph Guislain in Lubumbashi (DR Congo) is gebaseerd op drie doelstellingen:

  • om de last van de ziekte epilepsie beter te begrijpen door de prevalentie van de ziekte te bestuderen;
  • om een structuur van een betaalbare en duurzame zorg voor mensen met epilepsie en hun familie te ontwikkelen;
  • om de neurologiecapaciteit te versterken doordat Dr. Marcellin Bugeme en Dr. Patrice N. Ntenga hun drie- en vierjarige masteropleiding in de neurologie kunnen voortzetten aan de Cheik anta Diop Universiteit in Dakar (Senegal).
Consultaties (Icoon)

2 670

Voltooide consulten in de mobiele klinieken
Voltooide electroencephalograms (Icoon)

912

Elektro-encefalogrammen voltooid

In 2017 heeft het medische personeel 2 670 epilepsie­­consulten in de mobiele klinieken afgerond. Het medische personeel voltooide meer dan 5 100 consulten in het tertiaire centrum in Lubumbashi. Daarnaast voerden ze 912 elektro-encefalogrammen uit.

Broeders van Liefde, Rwanda

Zuster Vestine van het CARAES neuropsychiatrische centrum (Rwanda) (Foto)

Zuster Vestine in het CARAES neuro-psychiatrische centrum

Broeders van Liefde – Rwanda

In 2017 bood het tertiaire CARAES neuropsychiatrische ziekenhuis van Ndera, nabij Kigali, raadplegingen aan voor mensen met neurologische aandoeningen, die vaak lange afstanden moeten afleggen om een gespecialiseerde zorg te zoeken. Het versterken van de neurologische capaciteit wordt bereikt door een tweeledige aanpak.

Ten eerste volbracht Dr Beni Uwacu met succes zijn master in neurologie af met specialisatie aan de Cheik anta Diop University in Dakar (Senegal). Dr Sylvestre Mutungirehe, anderzijds, begon zijn master in neurologie in Dakar.

Fracarita-logo (Logo)
Taco, UCB en Dr Fidele en Juvenal, Broeders van Liefde (Rwanda) (Foto)

Taco, UCB met Dr Fidele en Juvenal, Broeders van liefde, Rwanda

Daarnaast voltooide Dr Fidèle Sebera de validatie van de twee onderzoekstechnieken in het neuropsychiatrische ziekenhuis. Het PhD onderzoeksproject van de co-morbiditeit van epilepsie en depressie onder supervisie van Prof dr Paul Boon van de afdeling Neurologie van de Universiteit van Gent werd in december opgestart.

Ten derde voltooide de Rwandese Organisatie Voor Epilepsie (Rwandan Organization Against Epilepsy) belangrijke trainingen van gezondheidswerkers op locatie en gezondheidsagenten in de gemeenschappen van de dorpen in Musanze. In totaal hebben 1 283 mensen uit 432 dorpen deelgenomen aan de eendaagse epilepsietraining. 143 gezondheidswerkers uit 17 zorggebieden kregen een vierdaagse training over epilepsie-management, met de nadruk op de naleving van de behandeling en vroege diagnose.

Met als doel de toegang tot EEG-onderzoek te vergroten tijdens bezoeken bood het UCB Societal Responsibility Fund twee mobiele EEG-apparaten aan; een aan het belangrijkste gezondheidscentrum van Gikonko, en een ander aan het neuro­psychiatrische ziekenhuis van Butare.

Gillian Dines, UCB (Foto)

Mensen zijn mensen ondanks hun culturele verschillen en leefomstandigheden.

Gillian, UCB

In 2017 heeft het Orchestrate-leiderschapsprogramma het bezoek van 14 toekomstige leidinggevenden van UCB aan Rwanda georganiseerd om inzicht te krijgen in het raakvlak tussen de behoeften van medisch achtergestelde gemeenschappen, kansarme mensen die leven met epilepsie en hun families, de duurzaamheid van de betrokkenheid van UCB bij MVO-activiteiten en ethisch en verantwoordelijk zakelijk gedrag.