2 Van milieustrategie naar milieuactie

Naast het stimuleren van overwegingen om voortdurend milieutechnische verbeteringen aan te brengen in onze patiënten oplossingen, infrastructuren en processen, proberen we om iedereen bij UCB te betrekken door:

  1. het milieubewustzijn te verhogen
  2. ecologischer gedrag aan te moedigen

De Groene Teams en de viering van de Wereld Milieudag zijn goede voorbeelden.

2.1 Groene Teams

Op een meer permanente basis doen Groene Teamleden vrijwilligerswerk bij projecten, het organiseren van workshops en activiteiten die het bewustzijn verhogen over de impact die onze dagelijks activiteiten (op het werk of elders) hebben op het milieu, en het ontwikkelen van een groene mindset bevorderen.

Tien Groene Teams zijn actief in vijf verschillende UCB vestigingen: Brussel en Braine-l'Alleud (België), Monheim (Duitsland), Slough (VK) en Atlanta (VS).

In 2018 bijvoorbeeld namen collega’s deel aan de Wereld Opruimdag door afval te verzamelen in de buurt van verschillende UCB locaties. In Slough (VK) werden er "Groenten Dagen" georganiseerd om collega’s aan te moedigen om meer vegetarisch voedsel te eten, en het koffie-klantenprogramma werd er aangepast zodat enkel zij die een herbruikbaar kopje meebrengen hier nog gebruik van kunnen maken.

2.2 Wereld Milieudag – 5 juni

Wereld Milieudag in China, UCB
Laeticia, Emmanuel, Sarah, Bérangère en Luc, UCB

Sinds 2014 verven collega’s wereldwijd ‘de stad groen’ voor de Wereld Milieudag met activiteiten die georganiseerd worden op verschillende locaties. Voorbeelden van de activiteiten die in 2018 georganiseerd werden zijn:

  • workshops die verspreid over de hele week in Bulle (Zwitserland) georganiseerd werden, gaande van sessies om autodelen en fietsen naar het werk te promoten, tot rondleidingen op de site bedoeld om de milieu impact en mitigatie-projecten te illustreren en bewustwordings-sessies over hoe een koolstofneutrale locatie te creëren.
  • promotie van afval recyclage tips in RTP, NC (VS)
  • creatieve ‘eco’ brainstorm sessies in Monheim (Duistland) waar 90 ideeën uit voorkwamen
  • onze collega’s in Saitama (Japan) voerden activiteiten uit die biodiversiteit ondersteunden
  • een 'Groene Team’ stand op het personeelsfeest van UCB België...

Een van de hoogtepunten van deze speciale dag was een zeer onderhoudende en motiverende lezing van Bertrand Piccard, co-piloot van de eerste succesvolle rond-de-wereld vlucht op zonne-energie met de beroemde Solar Impulse. Bijna 200 collega's woonden de lezing bij in onze locatie in Braine-l'Alleud (België), en nagenoeg 1 000 anderen volgden de lezing via Skype.

Dhr. Piccard inspireerde collega’s met verhalen over groene innovaties die ons tot een koolstofarme economie en maatschappij zullen leiden, ons uitnodigend om nog groener te denken en te handelen om zo ons doel om een koolstofneutraal bedrijf te worden tegen 2030 te bereiken.