3 Van Patiëntenwaardestrategie naar actie in epilepsie

 • Verschillende behandelingsopties brengen: Keppra®, Vimpat® en Briviact® naar meer dan 2,8 miljoen patiënten
 • Sneller toegang tot patiënten krijgen dankzij innovatieve extrapolatie
 • Acquisitie van midazolam
  neusspray
 • Het verkennen van het potentieel van nieuwe technologieën
 • 1 op 3 patiënten heeft nog steeds ongecontroleerde aanvallen4
 • Meer dan 30 verschillende soorten aanvallen4
 • Verder onderzoek van Keppra® liet UCB-wetenschappers toe om hun ontdekkingen in epilepsie verder te zetten
 • Volgende stap: nieuwe behandelingen identificeren die epilepsie kunnen voorkomen of genezen

Patiënten wachten nog steeds

PhRMA GoBoldly campagne

Vandaag zijn bijna 60% van de nieuwe gediagnosticeerde patiënten met epilepsie aanvalvrij met hun eerste anti-epilepticum3. Maar voor 30-40% van de patiënten blijven hun aanvallen ongecontroleerd4. Dit zijn de grote uitdagingen die we blijven aanpakken.

Tot op vandaag zijn er meer dan 30 verschillende soorten aanvallen geïdentificeerd2. Soorten aanvallen en frequenties variëren sterk van de ene patiënt tot de andere. Sommigen zijn kort, zoals spierschokken, terwijl andere langdurige stuiptrekkingen zijn. Sommige patiënten ervaren slechts zelden aanvallen, terwijl anderen er meerdere keren per dag mee worden geconfronteerd. Focale aanvallen beginnen in slechts één deel van de hersenen, terwijl gegeneraliseerde aanvallen het resultaat zijn van gelijktijdige abnormale activiteit in de gehele hersenen. Epilepsie kan teweeggebracht worden door hoofdletsels, beroertes, hersenschade bij de geboorte en hersentumors4; maar voor het overgrote deel lijkt er geen duidelijke oorzaak te zijn5. Eén ding hebben patiënten die vechten met epilepsie allemaal gemeen: ze willen allen controle terugwinnen – een primaire doelstelling die leidt tot een hogere levenskwaliteit. We kunnen niet langer voor één algemene aanpak voor iedereen gaan. We kunnen niet langer voor een eenzelfde aanpak voor iedereen gaan.

UCB haar expertise in het veld van epilepsie wordt ruim erkent in de wetenschappelijke en medische gemeenschappen. Ons verhaal begon tientallen jaren geleden toen een groep wetenschappers in Braine-l’Alleud (België) een molecule ontdekten met een uniek profiel in epilepsie modellen: Hun vertrouwen tonend, daagden zij de conventionele wetenschappelijk aanpak om nieuwe epilepsiebehandelingen te testen uit en vervolgden hun onderzoek die een werkelijk onuitgegeven nieuw mechanisme voor levetiracetam identificeerde dat uiteindelijk het eerste blockbuster geneesmiddel in epilepsie werd onder de merknaam Keppra®.

Keppra® opende de deur voor een hele nieuwe aanpak om epilepsie te behandelen met een radicaal nieuw actiemechanisme, die nieuwe molecule activiteitenprofielen correleerde met innovatieve preklinische modellen Deze aanpak bracht projecten voort zoals Briviact® en padsevonil en leidde ook tot de identificatie van nieuwe verbindingen voor de behandeling van cognitieve stoornissen. Dit laatste bracht de creatie van een spin-off bedrijf, Syndesi Therapeutics, teweeg.

UCB blijft onderzoeken hoe nieuwe technologieën en big data de diagnose en behandeling van epilepsie kunnen verbeteren, zoals eliprio™, een programma dat gebruik maakt van voorspellende analyses en machinaal leren om de behandeling van epilepsie te personaliseren. Een ander voorbeeld is onze investering in Ceribell, een fascinerende startup gebaseerd in Silicon Valley (VS) actief in de gezondheidszorg die een nieuw, innovatief, draagbaar, klinisch EEC-systeem ontwikkelt dat onmiddellijke diagnoses van epilepsie mogelijk maakt.

UCB heeft een grote bijdrage geleverd aan de verbetering van de epilepsiezorg, door verschillende behandelingsopties te brengen naar patiënten en professionele zorgverleners: Keppra®, Vimpat® en Briviact®. In 2018 verwierf UCB ook de rechten voor de nasale toedieningsvorm van midazolam, een behandeling voor acute herhaaldelijke aanvallen, momenteel beoordeeld door de FDA.

Therapieën voor epilepsie werken enkel in op de symptomen van de ziekte waardoor 30% van alle patiënten nog steeds ongecontroleerde aanvallen heeft4. Dit benadrukt een nood aan het identificeren van nieuwe behandelingen die epilepsie kunnen voorkomen of genezen – een reis die UCB al is begonnen en waarin UCB een pionier wil zijn!

EEG: Elektro-encefalografie

Dit zijn de belangrijkste mijlpalen die we bereikt hebben of van plan zijn te bereiken:

Groei & Voorbereiding
(2015-2018)

Vimpat® (lacosamide)
Keppra® (levetiracetam)
 • goedkeuring in epilepsie PA – monotherapie (Japan – 2015 / China – 2018)
 • goedkeuring in epilepsie PGTCA – aanvullende therapie (Japan – 2016 / China – 2018)
Briviact® (brivaracetam)
 • goedkeuring in epilepsie PA (VS & EU – 2016)
 • goedkeuring voor epilepsie PA monotherapie (VS – 2017)
 • goedkeuring in epilepsie PA pediatrie (VS & EU – 2018)
midazolam

Versnelling & Uitbreiding
(2019-2021)

Vimpat® (lacosamide)
 • goedkeuring in epilepsie PA pediatrie (Japan – Jan 2019)
 • Fase 3 resultaten in epilepsie PGTCA (mid 2019)
Keppra® (levetiracetam)
 • Indiening in epilepsie monotherapie (VS – Jan 2019)
 • verstrijken van het patent (Japan – 2020)
Briviact® (brivaracetam)
 • Fase 3 gaat van start in acute herhaaldelijke aanvallen (2020)
 • Fase 3 resultaten in epilepsie PA (Japan – 2021)
midazolam
 • regelgevend besluit bij acute herhaalde aanvallen (VS – K2 2019)
padsevonil
 • Start Fase 3 (2019).
 • Fase 2b resultaten in geneesmiddelen-resistente epilepsie (H1 2020)

Baanbrekend & Leidend
(2022-2025)

Vimpat® (lacosamide)
 • verstrijken van het patent (VS & EU – 2022)
 • verlies van exclusiviteit (Japan – 2024)
Briviact® (brivaracetam)
 • verstrijken van het patent (VS & EU – 2026)

Raadpleeg de website van UCB voor meer informatie over de goedgekeurde indicaties van Vimpat®, Keppra® en Briviact®.

Kwan P., Brodie M.J. – Early identification of refractory epilepsy (vroege identificatie van refractaire epilepsie) – New England Journal of Medicine 2000; 342(5):314–9

4 National Institute of Neurological Disorders and Stroke (Nationaal Instituut voor Neurologische aandoeningen en beroertes) – Geconsulteerd op 4 februari 2019

5 Epilepsy Foundation (Epilepsie Stichting) – Geconsulteerd op 4 februari 2019

Mariana, heeft epilepsie