4 Van Patiëntenwaardestrategie naar actie in immunologie

 • Cimzia® naar meer dan 123 000 patiënten met reumatoïde artritis, psoriasis, psoriatische artritis, ankyloserende spondylitis en de ziekte van Crohn brengen
 • Gebaseerd op de input van de patiënt, heeft UCB een voorgevulde injectiespuit ontwikkeld, een autoinjector (AutoClicks®), en een e-toestel (Ava®) voor Cimzia®.
 • Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een chronische ontstekingsziekte hebben
 • Patiënten die psoriasis hebben verwachten meer
 • 4 op 10 patiënten die psoriasis hebben zullen ook artritis psoriatica ontwikkelen6
 • Eerste klinische studies tonen aan dat er slechts een minimale transfer is van Cimzia® via de placenta (CRIB) en moedermelk (CRADLE)
 • bimekizumab: het vertalen van wetenschappelijke hypotheses in klinische differentiatie

Patiënten willen meer en verdienen meer

Grace, heeft PsO & PsA

Er zijn vele patiënten met chronische ontstekingsziektes zoals reumatoïde artritis, psoriasis, artritis psoriatica en axiale spondylartritis. Voor vrouwen met chronische ontstekingsziekten brengt het vooruitzicht op het krijgen van kinderen veel vragen over gezondheid en geneesmiddelen met zich mee. 

Vrouwen onderbreken frequent hun behandeling voor en tijdens hun zwangerschap, een periode waarin de bestrijding van de ziekte essentieel is om een optimale gezondheid te garanderen voor zowel moeder als de baby, of stellen de conceptie met tegenzin uit. De gevolgen van een actieve ziekte tijdens de zwangerschap kan ernstige implicaties hebben voor zowel moeder als kind, zoals een verhoogd risico op miskraam7, een verhoogd risico op premature bevalling, de nood voor een keizersnee, en een te kleine baby voor de zwangerschapsduur8. Deze vrouwen worden geconfronteerd met moeilijke vragen rond de impact van actieve ziekte opflakkeringen op hunzelf en hun babies en zij hebben nood aan meer informatie over therapeutische interventie9.

UCB is koploper in het bestuderen van hoe biologische geneesmiddelen vrouwen in vruchtbare leeftijd impacteert, door twee eerste-in-hun-soort studies te houden, CRIB10 (om de placentale transfer tussen moeder en foetus te evalueren) en CRADLE11 (om de transfer naar moedermelk te evalueren). De resultaten toonden een minimale transfer van Cimzia® aan door de placenta of door moedermelk. CRIB en CRADLE data zorgden voor een update van de bijsluiter in 2018. Zo kunnen vrouwen en hun behandelende arts een beter geïnformeerde beslissing nemen en hun ziekte beheren tijdens hun zwangerschap.

Door de zichtbare en fysieke invaliderende aspecten eist psoriasis dikwijls een emotionele tol van de patiënten, dit kan leiden tot verhoogd zelfbewustzijn, frustratie, vermoeidheid, depressie en zelfs suïcidale gedachten12. Dankzij innovatie worden er nieuwe behandelingsopties ontwikkeld en zijn beschikbaar voor de patiënten. De bredere waaier in therapieën zorgde ook voor hogere verwachtingen bij de patiënten. Minder plaque is niet genoeg meer, ze willen een zuivere huid10, ze willen dat alle fysieke, emotionele en sociale tekenen van de ziekte verdwijnen!

UCB ontwikkelt bimekizumab. Onze wetenschappelijke hypothese: door de ontsteking die met psoriasis geassocieerd wordt, op twee fronten aan te vallen; het neutraliseren van IL-17A en IL-17F cytokines heeft bimekizumab het potentieel om de lat hoger te leggen om de ratio in verbetering in de huid te bereiken en te behouden. Fase 2b resultaten tonen dat tot 60% van de patiënten behandeld met bimekizumab snel een volledige zuivere huid bereikten. Gebaseerd op de snelle en belangrijke resultaten gaat UCB snel over tot een Fase 3 ontwikkelingsprogramma, resultaten hiervan worden verwacht in K4 van 2019.

Hier zijn de belangrijkste mijlpalen die we bereikt hebben of van plan zijn te bereiken:

Groei & Voorbereiding
(2015-2018)

Cimzia® (certolizumab pegol)
 • goedkeuring in psoriasis (VS & EU – 2018)
 • uitbreiding van bijsluiter voor vrouwen in vruchtbare leeftijd
  (VS, EU & Japan – 2018)
 • indiening in niet radiografische axiale spondyloartritis (VS – 2018)
 • Indiening in reumatoïde artritis
  (China – 2018)
 • Fase 3 studie in psoriasis en artritis psoriatica (Japan – 2018)
 • CRIB studie (2017)
 • CRADLE studie (2016)
 • EXXELERATE studie (2016)
 • AutoClick® en ava® apparaten
bimekizumab

Versnelling & Uitbreiding
(2019-2021)

Cimzia® (certolizumab pegol)
 • indiening in psoriasis en artritis psoriatica (Japan – 2019)
 • regelgevende beslissing in niet radiografische axiale spondyloartritis (VS – K2 2019)
 • Regelgevende beslissing in reumatoïde artritis (China)
bimekizumab
 • start van Fase 3 in artritis psoriatica (K2 2019)
 • start van Fase 3 axiale spondylartritis (K2 2019)
 • Fase 3 resultaten in psoriasis (K4 2019)

Baanbrekend & Leidend
(2022-2025)

Cimzia® (certolizumab pegol)
 • verstrijken van het patent (VS & EU – 2024)
 • verlies van exclusiviteit (Japan – 2026)

Raadpleeg de website van UCB voor meer informatie over de goedgekeurde indicaties van Cimzia®.

6 Mease PJ en Armstrong AW. Patiënten managen met Psoriaticsche Ziekte: De Diagnose en Faramacologische Behandeling van Artritis Psoriatica in Patiënten met Psoriasis. Geneesmiddelen. 2014;74(4):423-41. Gladman DD, Antoni C, Mease P, et al. Artritis Psoriatica: epidemiologie, klinische kenmerken, verloop, en uitkomst. Ann Rheum Dis. 2005;64 Suppl 2:ii14-7.

7 Brouwer J, Laven JS, Hazes JM, Dolhain RJ. Miskramen in Vrouwelijke Reumatoïde Artritis patiënten: Associaties met Serologische Bevindingen, Ziekteactiviteiten, en Antireuma Geneesmiddelen Behandeling. Arthritis Rheumatol. 2015;67(7):1738–43.

8 Bharti B, Lee SJ, Linday SP, et al. Ernst van de ziekte en zwangerschapsuitkomsten in vrouwen met reumatoïde artritis: resultaten van de Organizatie van Teratologie Informatie Specialisten auto-immuunziektes tijdens de zwangerschap project. J Rheumatol. 2015;42:1376–1382

9 Brouwer J, Hazes JMW, Laven JSE, et al. Vruchtbaarheid in vrouwen met reumatoïde artritis Invloed in Ziekteactiveit en Medicatie. Annalen van de Reumatoïde Ziektes 2015;74:1836-1841.

10 Abraham B, Mariette X, Flynn AD, et al. Ontbreken van Placentale Transfer van Certolizumab Pegol Tijdens de Zwangerschap: Resultaten van CRIB, een Prospective, Postmarketing, Multicenter Farmacokinetische Studie Gastroenterol. 2017;S0016-5085(17)34376–7.

11 Clowse ME, Förger F, Hawng C, et al. Minimale tot geen transfer van certolizumab pegol in de moedermelk: resultaten van CRADLE, een prospective, postmarketing, multicenter farmacokinetische studie. Ann Rheum Dis. 2017;0:1–7.

12 International Federation of Psoriasis Associations (Internationale Federatie voor Psoriasi Verenigingen – Geconsulteerd 4 februari 2019

Nikolas, heeft reumatoïde artritis