Onze Patiëntenwaarde Strategie

In 2015 is UCB aan een heel belangrijke veranderingstraject begonnen geleid door onze Patiëntenwaarde Strategie.

Deze evolutie van het traditionele farmamodel is van cruciaal belang voor ons om op lange termijn concurrerend en duurzaam te blijven in een steeds complexer wordende en op waarde gerichte gezondheidszorgomgeving. Ons operationeel model van wetenschappelijke innovatie naar klinische ontwikkeling en commercialisering is gebaseerd op het begrijpen van de omgeving van de patiënt om zo aansprekende waardevolle voorstellen aan te leveren in samenwerking met belanghebbenden.

Van Oplossing naar Patiënt

We streven naar een unieke patiëntervaring, die het hoogst mogelijke voordeel biedt.

Van Patiënt naar Wetenschap

We streven naar een diep begrip van subpopulaties van patiënten om een originele wetenschappelijke hypothese te ontwikkelen.

Van Wetenschap naar Oplossing

We willen wetenschappelijke hypotheses vertalen naar oplossingen voor patiënten en hen betrekken bij de reis.

Geïnspireerd door patiënten …

We starten ons onderzoek vanuit het perspectief van de patiënt eerder dan vanuit een puur wetenschappelijk oogpunt. We luisteren naar de patiënten om de volle impact van de ziekte te omvatten, de onvoorspelbaarheid, de fysieke effecten en de zware sociale stigma... Die hebben een effect op elk deel van het leven van de patiënt, inclusief hun opleiding, tewerkstelling en onafhankelijkheid. Het heeft ook grote impact op hun familie.

Het patiënten traject begrijpen: van de eerste symptomen tot de correcte diagnose kan soms jaren duren en patiënten gaan door heel wat emoties - zowel positieve als negatieve. Door de impact van de ziekte op hun dagelijks leven te begrijpen kunnen we allemaal een positieve verandering te weeg brengen in het leven van diegene die tegen gelijkaardige uitdagingen aanlopen.

Hoe hopeloos deze strijd ook lijkt, het is mogelijk om te vechten en te managen.

Rebecca, heeft reumatoïde artritis

Zelfs al zijn er overeenkomsten, een ziekte kan zich op verschillende manieren manifesteren bij verschillende patiënten. Denk aan epilepsie: tot op heden zijn er 30 verschillende soorten aanvallen geïdentificeerd1. Eén ding hebben alle patiënten die epilepsie hebben met elkaar gemeen: ze willen allemaal hun aanvallen onder controle krijgen - het voornaamste doel dat tot een betere levenskwaliteit leidt2. We kunnen niet langer voor een eenzelfde aanpak voor iedereen gaan.

... gedreven door wetenschap

Innovatie is een belangrijke component in onze strategie, het genereren van inzichten die vertaald kunnen worden in klinische differentiatie in de volgende stap.

Het ontdekken en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is een lang en ingewikkeld proces. Toch is het een essentieel onderdeel van wat we doen: onze wetenschap heeft reeds oplossingen voor mensen met chronische ernstige ziekte geleverd in het gebied van immunologie en neurologie - maar we weten dat er nog steeds een nood is voor nieuwe behandelingen en remedies. Om innovatie te stimuleren blijft UCB meer dan 20% van haar opbrengsten investeren in “O&O”.

UCB is echter ook pragmatisch en bescheiden genoeg om te erkennen dat één bedrijf, zelfs één zo dynamisch als UCB, ernstige ziektes niet alleen kan overwinnen. Wij focussen onze middelen waar we een echt verschil kunnen maken en geven onze ontwikkelingspijplijn activa in licentie waar UCB niet kan leiden. We werken samen in verschillende honderden allianties, van samenwerkingsverbanden met Europese en Amerikaanse academische groepen tot multipele industriële overeenkomsten als ook lidmaatschappen in belangrijke door de autoriteiten geleidde consortia. Dankzij dit netwerk kunnen UCB teams kennis delen en vergaren - die soms leiden tot overnames, zoals Beryllium of Element Genomics, of spin-offs zoals Syndesi Therapeutics.

Judith, heeft epilepsie

Alles begint en eindigt met de patiënt.

Wij combineren patiënteninzichten met wetenschap en vertalen deze naar oplossingen. Maar om waarde te creëren voor patiënten moeten we er ons ook van verzekeren dat patiënten toegang hebben tot UCB oplossingen! UCB haar patiëntenwaarde strategie vind haar voedingsbodem in onze ambitie om het leven van ‘patiënten te verbeteren’ door gerichte behandelingen, medicijnen en diensten, en past zich aan de specifieke dynamieken en invloeden van belanghebbenden in lokale patiënten omgevingen aan. Op onze website bieden wij informatie aan over onze gesponsorde klinische onderzoeken zodat de patiënten geïnformeerde beslissingen kunnen maken over het al dan niet deelnemen in de klinische studies van UCB. We hebben UCBCares® gecreëerd, een specifieke dienst om patiënten te ondersteunen tijdens hun behandelingsreis, verdergaand dan enkel medische informatie.

UCB streeft ernaar om met de Patiëntenwaarde Strategie unieke resultaten te kunnen bieden en de beste patiëntenervaring aan zoveel mogelijk mensen binnen specifieke populaties. UCB zal enkel activa commercialiseren waar we de meeste impact kunnen hebben. Als we niet in een sterke positie staan zullen we samenwerkingsverbanden aangaan om zo die waarde te ontketenen.

Fase 2 van onze strategie ingaan

UCB heeft een duidelijke lange-termijn strategie om haar ambitie om de door Patiënten Verkozen Biofarmaceutische Leider te worden te realiseren. In 2019 starten we de tweede fase van de strategie, genaamd “Versnelling en Uitbreiding”. We blijven doorgaan met onze dialoog met patiënten en zorgverstrekkers zodat we kunnen verzekeren dat onze oplossingen echt een verschil maken met een sterke focus op specifieke patiëntengroepen die het meeste baat hebben bij UCB medicijnen.

Groei & Voorbereiding
(2015-2018)

 • Meer dan 3,3 miljoen patiënten gebruiken onze kernmedecijnen vergeleken met 2,3 miljoen (2015).
 • Onze pijplijn activa gingen verder vooruit:
 • Briviact® werd in 2016 gelanceerd
 • romosozumab evolueerde van Fase 3 tot indieningsfase
 • bimekizumab voltooide Fase 2b, en startte Fase 3
 • padsevonil voltooide Fase 2a en begon Fase 2b
 • We hebben het pad geëffend:
 • Cimzia® in psoriasis – voorbereiding voor bimekizumab
 • romosozumab in osteoporose
 • midazolam in acute herhaalde aanvallen
 • We verbeterden onze financiële en strategische flexibiliteit:
 • De opbrengsten groeiden met 20% van € 3,87 miljard (2015) tot € 4,63 miljard (2018)
 • De Recurrente EBITDA steeg van 21% (2015) tot 30% (2018)
 • De netto schuld daalde van € 921 miljoen (2015) tot € 237 miljoen (2018)
 • We bleven gefocust, investeerden in activiteiten en stootten enkele af
 • We bepaalden ambitieuze doelstellingen om onze ecologische voetafdruk te verminderen

Versnelling & Uitbreiding
(2019-2021)

 • We streven ernaar om het aantal levens te vermeerderen die we positief kunnen impacteren en we focussen op die patiënten die hier het meeste baat bij hebben.
 • Bij goedkeuring door de regelgevende instanties plannen wij:
 • Evenity™ (romosozumab) naar patiënten die osteoporose met een hoge kans op breuken hebben te brengen in nauwe samenwerking met Amgen
 • midazolam naar patiënten te brengen die gebundelde aanvallen hebben
 • We zetten de ontwikkeling van onze laat-stadium activa verder:
 • bimekizumab in psoriasis, psoriatische artritis en axiale spondylartritis
 • padsevonil voor geneesmiddelen-resistente epilepsie patiënten
 • rozanolixizumab voor patiënten met een IgG-gemedieerde auto-immuunziekte
 • We versterken onze O&O om zo nieuwe innovatieve verbindingen te leveren in een kortere cyclustijd
 • We identificeren en nemen actie op potentiële opportuniteiten buiten UCB - door overname of afstoting

Baanbrekend & Leidend
(2022-2025)

 • We verbreden de toegang voor patiënten voor Evenity™ en midazolam
 • We hopen om bimekizumab, padsevonil en rozanolixizumab aan patiënten te brengen terwijl we het verlies van exclusiviteit voor Cimzia®, Vimpat® en Neupro® beperken
 • We brengen baanbrekende oplossingen