2 Epilepsiezorg verbeteren in Afrika en Azië

2 Epilepsiezorg verbeteren in Afrika en Azië

In 2019 is onze afdeling Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) opgenomen binnen ons nieuw opgerichte Global Sustainability team. Het Global Sustainability team blijft voortbouwen op projecten die tot 2019 door de MVO-afdeling werden beheerd om de toegang tot kwaliteitsvolle zorg en medicijnen voor patiënten met epilepsie in lage- en middeninkomenslanden te verbeteren.

In deze landen blijft de toegang tot epilepsiezorg een complexe uitdaging voor de volksgezondheid. Een beperkt, of totaal gebrek aan gekwalificeerde zorgverstrekkers en ziektebewustzijn op verschillende niveaus van de maatschappij maakt mensen met epilepsie kwetsbaarder voor armoede en sociale uitsluiting.

Onze acht lopende projecten in Afrika en Azië zijn gericht op:

 • Het creëren van inclusieve epilepsie-onderwijsplatforms voor zorgverstrekkers,
 • Het uitbreiden en versnellen van lokale bewustwordingsprogramma’s over epilepsie als chronische ziekte, om de aanvaarding en sociale integratie van mensen die epilepsie hebben te vergroten binnen hun familie, school en sociaal en economische netwerk,
 • Het verbeteren van de toegang tot diagnose en behandeling - binnen de behandelingsrichtlijnen van de landen en
 • Het creëren van academische neurologieplatformen om de volgende generatie van lokale onderzoekers en neurologen op te leiden.

Het UCB Maatschappelijk Verantwoordelijkheidsfonds (UCB Societal Responsibility Fund) werd in 2014 gezamenlijk gelanceerd door UCB en de Koning Boudewijnstichting (KBS). Dankzij deze samenwerking kunnen UCB, onze collega’s en belanghebbenden financieel bijdragen aan onze projecten door donaties aan het Fonds. Vier projecten worden vandaag door het Fonds gesteund: Fracarita België Rwanda, Fracarita België Democratische Republiek Congo, DukeMedicine, Globaal Neurochirurgie en Neurologie departement en Mensheid en Inclusie. Het One Family Health initiatief eindigde in 2019.

Oeganda

In Oeganda voltooide Duke Medicine, het Globale Neurochirurgie en Neurologie departement (DGNN) van de Duke Universiteit (Durham, VS), haar derde jaar van activiteiten, door financiering van het UCB Maatschappelijk Verantwoordelijkheidsfonds van de KBS. De algemene doelstelling van het samenwerkingsverband met DGNN is om voort te bouwen op synergiën tussen onze twee organisaties om de toegang tot kwaliteitsvolle epilepsiezorg in Oeganda te verbeteren door kennis te delen.

Het DGNN team heeft twee Oegandese artsen opgeleid in volwassenen- en kinderneurologie en heeft de allereerste neurologische kliniek opgericht aan de Mbarara Universiteit. De kantoren voor consultaties en EEG-onderzoeken zijn gebouwd en kunnen dagelijks 20 tot 25 mensen met epilepsie behandelen. Het team focuste verder op epilepsietraining voor zorgverleners, lokale bewustwordingsprogramma’s en sensibilisatie initiatieven, en ook op het betrekken van traditionele en pastorale genezers bij gezondheidsuitvindingen voor de gemeenschap.

Het DGNN heeft, in samenwerking met de School voor Volksgezondheid Makerere Universiteit, PMA2020, het Oegandese Bureau der Statistieken en het Oegandese Ministerie voor Gezondheid, de eerste fase van een cross-sectionele landelijke epilepsie prevalentiestudie afgerond. De gegevens werden gepresenteerd op de Afrikaanse Epilepsieconferentie in Entebbe (Oeganda).

Rwanda

In Rwanda zijn verschillende activiteiten in ons partnerschap met Fracarita België aanzienlijk vooruitgegaan in 2019.

Er zijn gegevens gegenereerd die inzicht geven in de last van neurologische aandoeningen in Rwanda. Een drieledige aanpak die onderwijs, onderzoek en bewustmaking omvat, versterkt de neurologie en de capaciteit voor de volksgezondheid:

 • In oktober begonnen twee Rwandese artsen aan hun derde jaar neurologietraining aan de Cheikh Anta Diop Universiteit in Dakar (Senegal), terwijl een arts aan haar tweede jaar begon. Een vierde arts begon aan haar tweede jaar van een Master programma in Volksgezondheid in Kigali,
 • Een onderzoek naar co-morbiditeit van epilepsie en depressie, werd uitgevoerd door een arts in Ndera als onderdeel van een doctoraat onder toezicht van de afdeling Neurologie, Universiteit Gent. Bovendien presenteerden de teams Rwandese onderzoeksgegevens op zes posters op de Afrikaanse Epilepsieconferentie in Entebbe (Oeganda) en
 • De Rwandese Organisatie Tegen Epilepsie heeft een epilepsiebewustzijnstraining voltooid voor meer dan 1 800 gemeenschapsgezondheidswerkers en traditionele genezers in dorpen van het Musanze district.

Verder is UCB ook dit jaar vooruitgegaan met de afronding van een intern neurologiecurriculum dat gezamenlijk wordt aangeboden door de Universiteit van Rwanda en de Universiteit van Gent. Dit vijfjarig programma zal de capaciteit op het gebied van neurologie versterken, neurologische subspecialisaties bevorderen door middel van gerichte sponsoring, deskundige EEG-trainingscursussen aanbieden, helpen bij het opzetten van ziekteregisters voor zeldzame neurologische aandoeningen, en de capaciteit van klinisch onderzoek ondersteunen. Het curriculum zal in 2020 geïmplementeerd worden.

Het verhaal van Marie-Josée

Marie-Josée, living with epilepsy (portrait)
Marie-Josée, heeft epilepsie

Marie-Josée werd geboren in 1994 in Kitabura, een klein dorpje in Rwanda in de buurt van het gezondheidscentrum Kimonyi. De weg is bezaaid met vulkanische stenen die over een verbluffend groen landschap zijn uitgestrooid.

Het verhaal van Marie-Josée is een biografie van epilepsie. Ze werd geboren in 1994 op het kruispunt van de geschiedenis, toen een onmenselijke genocide de natie had verwoest. Ze ontwikkelde haar eerste aanvallen toen ze 14 jaar was. Ze werd uitgesloten van school en bracht haar tijd door met het tuinieren van groenten op een klein perceel. Als ze epileptische aanvallen had, bleef ze thuis, uitgeput en te moe om te werken.

Begin 2018 hoorde ze over een epilepsieprogramma in Kimonyi en klom ze vastberaden een lange heuvel op naar het gezondheidscentrum. Natuurlijk was haar diagnose gegeneraliseerde tonisch-klonische aanvallen. Ze begon met anti-epileptica en liep elke maand de heuvel op. Al snel was ze vrij van aanvallen en ze blijft haar medicatie nauwgezet innemen. Ze ontmoette ook haar toekomstige echtgenoot en nu zijn ze trotse ouders van een kleine jongen.

Je wordt nederig van haar dankbaarheid en de twinkels in haar ogen en haar warme glimlach zijn een bron van vervulling en energie. Energie en moed om onze programma’s in Rwanda te versnellen, vooral in afgelegen gebieden waar een dubbele ziektelast wordt opgelegd aan kwetsbare patiënten - epilepsie en de plaag van sociaal stigma.

Democratische Republiek Congo

In de Democratische Republiek Congo vierden we in 2019 het tienjarig jubileum van ons partnerschap met Fracarita België in het neuropsychiatrische centrum Dr. Joseph Guislain in Lubumbashi. Het is de oudste van UCB’s initiatieven in lage- en middeninkomenslanden. Het is gebouwd rond vier doelstellingen:

 • De ziektelast van epilepsie beter begrijpen door de prevalentie, oorzaken en gevolgen van de ziekten te bestuderen, vooral voor kinderen met epilepsie,
 • Een betaalbaar en duurzaam zorgmodel ontwikkelen voor mensen met epilepsie en hun familie,
 • De neurologische capaciteit van het centrum versterken en
 • Schenking van anti-epileptica.

Twee Congolese artsen zijn nu de twee voltijdse neurologen in het centrum. Onze partnerschappen versterkten de technische uitrusting met een video-EEG en EMG. Hierdoor kan het team de nauwkeurigheid van de epilepsiediagnose verbeteren.

Het bereikbaarheidsprogramma van de mobiele kliniek bereikt vier gezondheidscentra in de buurt van Lubumbashi. Het aantal consultaties bij die tweemaandelijkse activiteiten blijft stabiel op 3 400. De medische staf voltooide meer dan 1 900 consultaties in het tertiaire referentiecentrum in Lubumbashi.

Madagaskar

Het Mensheid en Inclusie project voltooide het derde jaar van het partnerschap. Dit project wordt gefinancierd door het UCB Maatschappelijk Verantwoordelijkheidsfonds van de Koning Boudewijnstichting.

Het ‘ANJARATSARA’ initiatief biedt een op maat gemaakt beheer van epilepsie op alle niveaus van de gezondheidspiramide in de districten Boeny en Analanjirofo. Bovendien verbetert het initiatief de sociaal-economische integratie van volwassenen met epilepsie en de toegang tot school voor kinderen met epilepsie.

Dit jaar werd tastbare vooruitgang geboekt op verschillende belangrijke gebieden. Ten eerste kregen artsen en paramedisch personeel van basisgezondheidscentra in de twee districten opfriscursussen over epilepsie. Ten tweede werden gezondheidsmedewerkers van de gemeenschap opgeleid om hun kennis van epilepsie en hun doorverwijsstrategie te verbeteren. Ten derde werd de school gemobiliseerd via toneelstukken. Het rollenspel van marionetten helpt kinderen begrijpen en de positieve feedback van kinderen en leerkrachten was hartverwarmend.

De lokale teams hebben het Gepersonaliseerde Sociale Begeleidingsprogramma (Personalized Social Accompanying - PSA) verder versterkt. Dit PSA-model is ontworpen door Mensheid & Inclusie en is met succes geïmplementeerd in verschillende landen ten zuiden van de Sahara, waaronder in Madagaskar in andere projecten. Het epilepsie PSA-programma is gericht op sociale participatie en het mondiger maken van mensen met epilepsie.

Mozambique

Een Mozambikaanse arts volgde een pediatrische neurologietraining onder toezicht van de Universiteit van Leuven.

De resultaten van de implementatie van de GAP voor geestelijke gezondheid in Mozambique werden gepresenteerd op de 4e Afrikaanse Epilepsieconferentie in Entebbe. Mozambique is het eerste land dat de implementatie met succes heeft voltooid.

Myanmar

In 2019 werd een versneld trainingsprogramma voor epilepsie geïmplementeerd in verschillende gemeenten van het opschalingsprogramma van het Myanmar Epilepsie-initiatief. Dit is de voortzetting van het pilootproject van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het kader van het nationale raamwerk voor epilepsiezorg in Myanmar en wordt ondersteund door UCB. Het raamwerk biedt een op maat gemaakt model voor epilepsiezorg op alle niveaus van de gezondheidszorg.

De Wereldgezondheidsorganisatie en het Ministerie van Volksgezondheid en Sport zijn vastbesloten voort te bouwen op de geleerde lessen en het bewijsmateriaal dat uit dit proefproject is voortgekomen. Het opschalingsprogramma heeft tot doel de duurzaamheid op lange termijn van toegankelijke, betaalbare en hoogwaardige zorg voor epilepsie in het land te waarborgen. De aanpak voor het opschalen van epilepsiezorg in Myanmar is om geleidelijk aan 85 townships te bereiken in negen staten/regio’s en om een ​​beleid en door de staat gelokaliseerde diensten te schetsen binnen de Universele Gezondheidsdekking (Universal Health Coverage - UHC). UHC houdt in dat alle mensen hoogwaardige, noodzakelijke gezondheidsdiensten ontvangen, zonder dat ze worden blootgesteld aan financiële tegenspoed.

China

In China voltooide De Regenboog Brug - het Hoop en Zorg voor Kinderen en Families met Epilepsie-programma met Project HOOP en het Shanghai Medisch Centrum voor Kinderen het derde en laatste jaar van epilepsieactiviteiten voor kinderen in afgelegen delen van China. Een breed platform van institutionele en academische ondersteuning is beschikbaar bij de Chinese Associatie tegen Epilepsie, het Neurologiecomité, de Chinese Kindergeneeskundige Vereniging, de Chinese Medische Associatie en 14 geassocieerde universitaire ziekenhuizen.

Epilepsy training for village doctors, China (photo)
Epilepsie opleiding voor dorpsartsen, China

Tot op heden bracht het opleidingsinitiatief voor medisch personeel 633 kinderartsen en huisartsen samen in klaslokaaltraining, en 40.000 artsen beoordeelden de online training. Bijna een miljoen kinderen met epilepsie profiteren van deze trainingen.

Daarnaast heeft de Regenboog Brug drie weekendworkshops voor families georganiseerd, en zo meer dan 100 kinderen die epilepsie hebben en hun familieleden samengebracht. Ouders brengen kwaliteitsvolle tijd door met het aanwezige neurologie personeel en leren over overeenkomsten, uitdagingen en hoop die hen verenigt. Daarnaast doen vrijwilligers uit de gemeenschap ook mee aan de activiteiten of stellen ze faciliteiten gratis of voor een lagere kost ter beschikking.

Naast de openbare educatie-initiatieven brachten workshops leraren samen om hun begrip van epilepsie te verbeteren en te leren hoe te handelen in het geval een kind een aanval krijgt in de klas, op het schoolplein, tijdens sportactiviteiten of thuis. Schoolleraren zijn essentieel voor het welzijn van alle kinderen op school, inclusief kinderen die epilepsie hebben in de schoolomgeving.

Ouders hebben WeChat-groepen gemaakt om voor continue communicatie te zorgen. Dit is een waardevol hulpmiddel wanneer kinderen uit het ziekenhuis worden ontslagen en ouders vragen hebben. Deze groepen worden ondersteund door medisch personeel wanneer medische vragen of opmerkingen worden gesteld.

Ons partnerschap in China, met het Business Development Center van het Chinese Rode Kruis, ging het zevende en laatste jaar in.

In 2019 heeft het geïntegreerde model voor epilepsiezorg in de stad Zigong (Sichuan provincie) belangrijke resultaten opgeleverd. Epilepsietraining werd afgestemd op de behoeften van de basis zorgverleners en werd voorbereid door de Zigong-vakschool samen met de neurologiestaf van het eerste en vierde People’s Hospital. Het overkoepelende doel van dit Zigong-model is om de detectie, verwijzing, diagnose en behandelkeuze en therapietrouw van mensen met epilepsie te versnellen door naadloos de vijf lagen van zorgvoorzieningen in de stad te verbinden. Tot op heden zijn meer dan 4.000 personen met epilepsie geïdentificeerd en behandeld.

1 De schenking voor de twee initiatieven van Fracarita België in Rwanda en de DRC bedraagt[]personen/jaren behandeling

Klik hier om verder te lezen

 • Democratische Republiek Congo

  Democratische Republiek Congo

  In de Democratische Republiek Congo vierden we in 2019 het tienjarig jubileum van ons partnerschap met Fracarita België in het neuropsychiatrische centrum Dr. Joseph Guislain in Lubumbashi. Het is de oudste van UCB’s initiatieven in lage- en middeninkomenslanden. Het is gebouwd rond vier doelstellingen:

  • De ziektelast van epilepsie beter begrijpen door de prevalentie, oorzaken en gevolgen van de ziekten te bestuderen, vooral voor kinderen met epilepsie,
  • Een betaalbaar en duurzaam zorgmodel ontwikkelen voor mensen met epilepsie en hun familie,
  • De neurologische capaciteit van het centrum versterken en
  • Schenking van anti-epileptica.

  Twee Congolese artsen zijn nu de twee voltijdse neurologen in het centrum. Onze partnerschappen versterkten de technische uitrusting met een video-EEG en EMG. Hierdoor kan het team de nauwkeurigheid van de epilepsiediagnose verbeteren.

  Het bereikbaarheidsprogramma van de mobiele kliniek bereikt vier gezondheidscentra in de buurt van Lubumbashi. Het aantal consultaties bij die tweemaandelijkse activiteiten blijft stabiel op 3 400. De medische staf voltooide meer dan 1 900 consultaties in het tertiaire referentiecentrum in Lubumbashi.

 • Rwanda

  Rwanda

  In Rwanda zijn verschillende activiteiten in ons partnerschap met Fracarita België aanzienlijk vooruitgegaan in 2019.

  Er zijn gegevens gegenereerd die inzicht geven in de last van neurologische aandoeningen in Rwanda. Een drieledige aanpak die onderwijs, onderzoek en bewustmaking omvat, versterkt de neurologie en de capaciteit voor de volksgezondheid:

  • In oktober begonnen twee Rwandese artsen aan hun derde jaar neurologietraining aan de Cheikh Anta Diop Universiteit in Dakar (Senegal), terwijl een arts aan haar tweede jaar begon. Een vierde arts begon aan haar tweede jaar van een Master programma in Volksgezondheid in Kigali,
  • Een onderzoek naar co-morbiditeit van epilepsie en depressie, werd uitgevoerd door een arts in Ndera als onderdeel van een doctoraat onder toezicht van de afdeling Neurologie, Universiteit Gent (België). Bovendien presenteerden de teams Rwandese onderzoeksgegevens op zes posters op de Afrikaanse Epilepsieconferentie in Entebbe (Oeganda) en
  • De Rwandese Organisatie Tegen Epilepsie heeft een epilepsiebewustzijnstraining voltooid voor meer dan 1 800 gemeenschapsgezondheidswerkers en traditionele genezers in dorpen van het Musanze district.

  Verder is UCB ook dit jaar vooruitgegaan met de afronding van een intern neurologiecurriculum dat gezamenlijk wordt aangeboden door de Universiteit van Rwanda en de Universiteit van Gent. Dit vijfjarig programma zal de capaciteit op het gebied van neurologie versterken, neurologische subspecialisaties bevorderen door middel van gerichte sponsoring, deskundige EEG-trainingscursussen aanbieden, helpen bij het opzetten van ziekteregisters voor zeldzame neurologische aandoeningen, en de capaciteit van klinisch onderzoek ondersteunen. Het curriculum zal in 2020 geïmplementeerd worden.

 • China

  China

  In China voltooide De Regenboog Brug - het Hoop en Zorg voor Kinderen en Families met Epilepsie-programma met Project HOOP en het Shanghai Medisch Centrum voor Kinderen het derde en laatste jaar van epilepsieactiviteiten voor kinderen in afgelegen delen van China. Een breed platform van institutionele en academische ondersteuning is beschikbaar bij de Chinese Associatie tegen Epilepsie, het Neurologiecomité, de Chinese Kindergeneeskundige Vereniging, de Chinese Medische Associatie en 14 bijbehorende universitaire ziekenhuizen.

  Tot op heden bracht het opleidingsinitiatief voor medisch personeel 633 kinderartsen en huisartsen samen in klaslokaaltrainingen 40.000 artsen beoordeelden de online training. Bijna een miljoen kinderen met epilepsie profiteren van deze trainingen.

  Daarnaast heeft de Regenboog Brug drie weekendworkshops voor families georganiseerd, en zo meer dan 100 kinderen die epilepsie hebben en hun familieleden samengebracht. Ouders brengen kwaliteitsvolle tijd door met het aanwezige neurologie personeel en leren over overeenkomsten, uitdagingen en hoop die hen verenigt. Daarnaast doen vrijwilligers uit de gemeenschap ook mee aan de activiteiten of stellen ze faciliteiten gratis of voor een lagere kost ter beschikking.

  Naast de openbare educatie-initiatieven brachten workshops leraren samen om hun begrip van epilepsie te verbeteren en te leren hoe te handelen in het geval een kind een aanval krijgt in de klas, op het schoolplein, tijdens sportactiviteiten of thuis. Schoolleraren zijn essentieel voor het welzijn van alle kinderen op school, inclusief kinderen die epilepsie hebben in de schoolomgeving.

  Ouders hebben WeChat-groepen gemaakt om voor continue communicatie te zorgen. Dit is een waardevol hulpmiddel wanneer kinderen uit het ziekenhuis worden ontslagen en ouders vragen hebben. Deze groepen worden ondersteund door medisch personeel wanneer medische vragen of opmerkingen worden gesteld.

  Ons partnerschap in China, met het Business Development Center van het Chinese Rode Kruis, ging het zevende en laatste jaar in.

  In 2019 heeft het geïntegreerde model voor epilepsiezorg in de stad Zigong (Sichuan provincie) belangrijke resultaten opgeleverd. Epilepsietraining werd afgestemd op de behoeften van de basis zorgverleners en werd voorbereid door de Zigong-vakschool samen met de neurologiestaf van het eerste en vierde People’s Hospital. Het overkoepelende doel van dit Zigong-model is om de detectie, verwijzing, diagnose en behandelkeuze en therapietrouw van mensen met epilepsie te versnellen door naadloos de vijf lagen van zorgvoorzieningen in de stad te verbinden. Tot op heden zijn meer dan 4.000 personen met epilepsie geïdentificeerd en behandeld.

 • Oeganda

  Oeganda

  In Oeganda voltooide Duke Medicine, het Globale Neurochirurgie en Neurologie departement (DGNN) van de Duke Universiteit (Durham, VS), haar derde jaar van activiteiten, door financiering van het UCB Maatschappelijk Verantwoordelijkheidsfonds van de KBS. De algemene doelstelling van het samenwerkingsverband met DGNN is om voort te bouwen op synergiën tussen onze twee organisaties om de toegang tot kwaliteitsvolle epilepsiezorg in Oeganda te verbeteren door kennis te delen.

  Het DGNN team heeft twee Oegandese artsen opgeleid in volwassenen- en kinderneurologie en heeft de allereerste neurologische kliniek opgericht aan de Mbarara Universiteit. De kantoren voor consultaties en EEG-onderzoeken zijn gebouwd en kunnen dagelijks 20 tot 25 mensen met epilepsie behandelen. Het team focuste verder op epilepsietraining voor zorgverleners, lokale bewustwordingsprogramma’s en sensibilisatie initiatieven, en ook op het betrekken van traditionele en pastorale genezers bij gezondheidsuitvindingen voor de gemeenschap.

  Het DGNN heeft, in samenwerking met de School voor Volksgezondheid Makerere Universiteit, PMA2020, het Oegandese Bureau der Statistieken en het Oegandese Ministerie voor Gezondheid, de eerste fase van een cross-sectionele landelijke epilepsie prevalentiestudie afgerond. De gegevens werden gepresenteerd op de Afrikaanse Epilepsieconferentie in Entebbe (Oeganda).

 • Madagaskar

  Madagaskar

  Het Mensheid en Inclusie project voltooide het derde jaar van het partnerschap. Dit project wordt gefinancierd door het UCB Maatschappelijk Verantwoordelijkheidsfonds van de Koning Boudewijnstichting.

  Het ‘ANJARATSARA’ initiatief biedt een op maat gemaakt beheer van epilepsie op alle niveaus van de gezondheidspiramide in de districten Boeny en Analanjirofo. Bovendien verbetert het initiatief de sociaal-economische integratie van volwassenen met epilepsie en de toegang tot school voor kinderen met epilepsie.

  Dit jaar werd tastbare vooruitgang geboekt op verschillende belangrijke gebieden. Ten eerste kregen artsen en paramedisch personeel van basisgezondheidscentra in de twee districten opfriscursussen over epilepsie. Ten tweede werden gezondheidsmedewerkers van de gemeenschap opgeleid om hun kennis van epilepsie en hun doorverwijsstrategie te verbeteren. Ten derde werd de school gemobiliseerd via toneelstukken. Het rollenspel van marionetten helpt kinderen begrijpen en de positieve feedback van kinderen en leerkrachten was hartverwarmend.

  De lokale teams hebben het Gepersonaliseerde Sociale Begeleidingsprogramma (Personalized Social Accompanying - PSA) verder versterkt. Dit PSA-model is ontworpen door Mensheid & Inclusie en is met succes geïmplementeerd in verschillende landen ten zuiden van de Sahara, waaronder in Madagaskar in andere projecten. Het epilepsie PSA-programma is gericht op sociale participatie en het mondiger maken van mensen met epilepsie.

 • Myanmar

  Myanmar

  In 2019 werd een versneld trainingsprogramma voor epilepsie geïmplementeerd in verschillende gemeenten van het opschalingsprogramma van het Myanmar Epilepsie-initiatief. Dit is de voortzetting van het pilootproject van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het kader van het nationale raamwerk voor epilepsiezorg in Myanmar en wordt ondersteund door UCB. Het raamwerk biedt een op maat gemaakt model voor epilepsiezorg op alle niveaus van de gezondheidszorg.

  De Wereldgezondheidsorganisatie en het Ministerie van Volksgezondheid en Sport zijn vastbesloten voort te bouwen op de geleerde lessen en het bewijsmateriaal dat uit dit proefproject is voortgekomen. Het opschalingsprogramma heeft tot doel de duurzaamheid op lange termijn van toegankelijke, betaalbare en hoogwaardige zorg voor epilepsie in het land te waarborgen. De aanpak voor het opschalen van epilepsiezorg in Myanmar is om geleidelijk aan 85 townships te bereiken in negen staten/regio’s en om een ​​beleid en door de staat gelokaliseerde diensten te schetsen binnen de Universele Gezondheidsdekking (Universal Health Coverage - UHC). UHC houdt in dat alle mensen hoogwaardige, noodzakelijke gezondheidsdiensten ontvangen, zonder dat ze worden blootgesteld aan financiële tegenspoed.

 • Mozambique

  Mozambique

  Een Mozambikaanse arts volgde een pediatrische neurologietraining onder toezicht van de Universiteit van Leuven.

  De resultaten van de implementatie van de GAP voor geestelijke gezondheid in Mozambique werden gepresenteerd op de 4e Afrikaanse Epilepsieconferentie in Entebbe. Mozambique is het eerste land dat de implementatie met succes heeft voltooid.

Het verhaal van Marie-Josée

Marie-Josée, living with epilepsy (portrait)
Marie-Josée, heeft epilepsie

Marie-Josée werd geboren in 1994 in Kitabura, een klein dorpje in Rwanda in de buurt van het gezondheidscentrum Kimonyi. De weg is bezaaid met vulkanische stenen die over een verbluffend groen landschap zijn uitgestrooid.

Het verhaal van Marie-Josée is een biografie van epilepsie. Ze werd geboren in 1994 op het kruispunt van de geschiedenis, toen een onmenselijke genocide de natie had verwoest. Ze ontwikkelde haar eerste aanvallen op de leeftijd van 14. Ze werd uitgesloten van school en bracht haar tijd door met het kweken van groenten op een klein perceel. Als ze epileptische aanvallen had, bleef ze thuis, uitgeput en te moe om te werken.

Begin 2018 hoorde ze over een epilepsieprogramma in Kimonyi en klom ze vastberaden een lange heuvel op naar het gezondheidscentrum. Natuurlijk was haar diagnose gegeneraliseerde tonisch-klonische aanvallen. Ze begon met anti-epileptica en liep elke maand de heuvel op. Al snel was ze vrij van aanvallen en ze blijft haar medicatie nauwgezet innemen. Ze ontmoette ook haar toekomstige echtgenoot en nu zijn ze trotse ouders van een kleine jongen.

Je wordt nederig van haar dankbaarheid en haar stralende ogen en warme glimlach zijn een bron van vervulling en energie. Energie en moed om onze programma’s in Rwanda te versnellen, vooral in afgelegen gebieden waar een dubbele ziektelast wordt opgelegd aan kwetsbare patiënten - epilepsie en de plaag van sociaal stigma.